Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, a rapoartelor dintre aceștia, dar și a rapoartelor dintre oasele maxilare. Cuvântul ortodonție își are originea din greaca veche și se formează din ortho-drept și odons-dinte.

Zâmbetul este partea cea mai expresivă a feței. Uitați-vă în oglindă. Vă place zâmbetul dumneavoastră, sau credeți că poate fi îmbunătățit? Gândiți-vă cum reacționați în fața unei persoane care are un zâmbet plăcut. Considerați că este mai atractivă?

Tratamentul ortodontic face ca zâmbetul dumneavostră să arate fabulos, iar acest efect va dura toată viața. De asemenea, tratamentul ortodontic va face ca întreaga față să arate mai frumos, prin corectarea rapoartelor dintre cele două maxilare și prin schimbarea formei acestora. Dacă vrei să îți corectezi dinții, atunci trebuie să urmezi un tratament ortodontic. Astfel de tratamente implică aplicarea unei presiuni ușoare asupra dinților în creștere, sau care deja au crescut, prin fixarea unui aparat dentar.

Vârsta cea mai potrivită pentru a merge la ortodont este 8-9 ani. La această vârstă, oasele maxilare cresc mai repede și sunt mai elastice, de aceea , îndreptarea lor și a poziției dinților, se realizează mai ușor. Dar puteți beneficia de tratament ortodontic la orice vârstă. Trebuie să rețineți însă că la vârsta adultă tratamentul durează mai mult, datorită faptului că oasele maxilare nu mai au elasticitatea din copilărie.

Există două tipuri de aparate dentare : fixe și mobile.

Aparatele mobile se folosesc mai ales la copii, începând cu vârsta de 8 ani. Ele au dezavantajul că succesul tratamentului depinde de voința copilului de a purta aparatele.
Începând cu 12 ani, se folosesc aparatele fixe.

Este foarte important să se corecteze poziția dinților nu numai din motive estetice, ci și funcționale. Dinții inghesuiți nu pot fi igienizați corect și în timp se cariază sau apar probleme parodontale. Rapoartele incorecte între cele două arcade provoacă tulburări, care se manifestă prin oboseală musculară și dureri la mestecat. Toate aceste probleme pot fi însă prevenite prin intermediul unui tratament ortodontic.

Tratamentul ortodontic permite odată şi pentru totdeauna a se debarasa de probleme estetico-fiziologice aşa cum: ocluzia incorectă, anomalii de poziţie a dinţilor. Tratamentul ortodontic se poate efectua în câteva etape.

În prima etapă se stabileşte diagnoza şi se calculează complicaţiile tratamentului ortodontic ulterior.

În etapa a două se efectuează sanarea cavităţii bucale cu ulterioara terapie de remineralizare.

În etapa a treia se efectuează tratamentul ortodontic propriu-zis prin intermediul tehnicii fixe sau aparatelor mobilizabile.

În a patra etapă de finalizare, perioada de retenţie, adică etapa tratamentului ortodontic, care prin intermediul aparatelor speciale (reteinerilor), se realizează menţinerea dinţilor în poziţia corectă obţinută în urma tratamentului. Perioada de retenţie durează aproximativ 2 ani. Actualmente, tratamentul ortodontic se realizează prin intermediul tehnicii fixe şi aparatelor mobilizabile.

Ce înseamnă aparatul mobilizabil?

Aparatul mobilizabil prezintă o placă confecţionată din acrilat special. Funcţia de bază a aparatelor constă în modificarea lăţimii palatului, formei, oaselor maxilare etc. Există diferite forme pentru astfel de plăci, ele pot fi purtate 24 de ore, ori pe timp de noapte. Plăcile sunt necesare pentru profilaxia şi corecţia arcadelor dentare deformate în cazul deglutiţiei infantile.

La fel, din grupa aparatelor mobilizabile fac parte treinerile ortodontice. Ele reprezintă o gutieră moale ce permite corecţia dinţilor erupţi. Deja de la vârsta de 5 ani putem efectua corecţia ocluziei la copii cu ajutorul acestor treinere. Cu ajutorul lor putem înlătura multe deprinderi vicioase. Tratamentul cu ajutorul treinerilor se efectuiază în două etape: în primele 6 luni se foloseşte un treiner moale şi flexibil de culoare albastră. În următoarele 6-12 luni se foloseşte un treiner rigid de culoare roz. Datorită acestui treiner obţinem rezultatul final în corecţia arcadelor dentare. Aparatele mobilizabile permit efectuarea mişcărilor dentare simple, care este un avantaj al acestor aparate. La necesitate ele pot fi uşor înlăturate din cavitatea bucală. Iată de ce tratamentul cu aparatele mobilizabile se efectuează în special la copii.

Tratamentul ortodontic cu ajutorul tehnicii fixe.

Tratamentul ortodontic cu ajutorul tehnicii fixe se realizează cu diferite bracket sisteme. Ele se aleg în dependenţă de complicaţiile tratamentului ortodontic. Din engleză bracket înseamnă „paranteză”. Cu ajutorul arcului fixat în cavitatea bucală, poziţia dinţilor poate fi corectată.

Astăzi  sfera ortodonţiei a atins progrese remarcabile. Alegerea este atât de largă încât este uşor să te pierzi în diferite caracteristici şi tipuri de aparate fixe existente. Cuvîntul „Bracket” din engle se traduce ca  paranteză” sau “croşet”. Prin intermediul brackeţilor ataşaţi de dinţi, sîrma fixată în cavitatea bucală acţionează in direcţia necesară mişcării dintelui în poziţie corectă.

În timpul consultaţiei ortodontul, vă propune cîteva variante de tratament cu diferite sisteme fixe, însă Dumneavoastră hotărîţi. Trebuie să ştiţi că aparatele fixe diferă, în ce priveşte preţul, aspectul exterior, comfortul oferit şi durata tratamentului. Acceptaţi să purtaţi metal în gura sau vă doriţi ceva ieşit din comun ori dimpotrivă brackeţi invizibili. Ce preţ sunteţi dispus să plătiţi pentru comfort şi comoditate? În ceea ce urmează vom enumera doar cele mai importante sisteme bracket, descriind avantajele şi dezavantajele lor.

Locul întâi în serviciile ortodontice este ocupat de brackeţii ceramici. Popularitatea lor este impresionantă. Este unul dintre cele mai scumpe şi mai puţin vizibile sisteme bracket (dacă nu luăm în considerare tehnica linguală). Brackeţii ceramici se  împart în două categorii: policristalini şi monocristalini.

Brackeţii policristalini se deosebesc prin proprietăţi estetice bune, gradul diferit de opacitate, transparenţă redusă, prin aceste proprietăţi se imite culoarea dintelui. Brackeţii monocristalini sunt produşi de o singură companie, ORMCO şi se numesc Inspire. Sunt cei mai scumpi şi cei mai fizionomici brackeţi ceramici.
Deşi brackeţii ceramici sunt foarte scumpi, pacienţii preferă anume acest sistem. Aspectul lor este cel mai puţin vizibil printre brackeţii vestibulari, suprafaţa lor se confundă cu cea a dintelui. Culoarea brackeţilor ceramici clarity, de exemplu, corespunde cu cea a dintelui, aceştia nu se colorează şi nu traumatizează smalţul atunci când se îndepărtează de pe dinţi. Sunt foarte rezistenţi, nu se fracturează, se ataşează foarte puternic de dinţi.
Dezavantajele sistemelor bracket ceramice (policristaline).

1. Brackeţii ceramici sunt mai scumpi decât cei metalici

2. Tratamentul cu brackeţii ceramici are o durată mai lungă decât cu cei metalici

3. Au dimensiuni mai mari în comparaţie cu brackeţii metalici

Brackeţii din safir

Unii oameni poartă brackeţii din safir ca o bijuterie, aceştia într-adevăr au un aspect fizionomic, prestigios. Brackeţii din safir au o compoziţie unică şi sunt confecţionaţi dintr-un cristal artificial, safir. Avantajul acestor brackeţi este că nu absorb coloranţii alimentari, iar pe suprafaţa lor nu se acumulează placa bacteriană.

Dezavantajele sistemelor bracket din safir:

1. Costul înalt 

2. Vizibilitatea este accentuată pe dinţii foarte deschişi la culoare.

Brackeţii metalici

Comparativ cu cei ceramici, brackeţii metalici sunt mai puţin costisitori  întrucât sunt mai vizibili, dar acţionează la fel de eficient. Este cel mai ieftin tip de aparate ortodontice fixe. Astăzi ele au ajuns să aibă dimensiuni mici, se fixează pe suprafaţa exterioară a dinţilor. Pot fi de asemenea din argint şi din aur. Sunt foarte rezistenţi. Brackeţii metalici sunt alcătuiţi din câteva elemente (lăcăţele, inele, etc.) care se fixează pe dinţi, unind toate aceste elemente într-un singur sistem care urmăreşte obiectivul fixat.

Dezavantajele sistemelor bracket metalice:

1. Sunt mai puţin fizionomice.

2. La începutul tratamentului pot să pară insuficient de comode, dar cu timpul (de obicei o săptămână) această senzaţie dispare. 

3. La începutul tratamentului poate să apară iritaţia gingiei, mucoasei obrajilor şi buzelor, în acest caz va fi necesar să acoperiţi zonele sensibile cu ceară specială.

Bracketii din plastic

Aparatele fixe cu brackeţii din plastic sunt mai fizionomice decât cele metalice şi mai ieftine decât cele ceramice. Din păcate plasticul nu corespunde întru totul cerinţelor ortodonţiei în privinţa rezistenţei. Din acest motiv în componenţa lor se adaugă un element metalic. Avantajul bracketilor din plastic este posibilitatea  alegerii nuanţei  acrilatului potrivită pentru dinte, ceea ce nu poate fi realizat cu brackeţii metalici. În ceea ce ţine de riscul fracturării brackeţilor acrilici, trebuie să menţionăm că există sisteme întărite cu alte materiale, cu scopul creşterii rezistenţei. Datorită aspectului lor estetic deseori se alege acest tip de brackeţi.

Dezavantajele brackeţilor acrilici:

1. Capacitatea de a absoarbe coloranţii. Pacienţii care poartă sistemul din acrilat sunt nevoiţi să limiteze consumul de băuturi şi alimente colorante (cafea, ceai tare, unele gemuri, etc)

2. În timpul tratamentului (1.5-2 ani) suprafaţa lor se schimbă puţin în culoare şi aspect. 

3. Ca orice plastic, posedă rezistenţa redusă, din acest motiv pot să apară unele dificultăţi în timpul tratamentului de corectare a ocluziei dinţilor, trebuie de exemplu să fim pregătiţi pentru abrazia lor prin masticaţie, fragilitate ş a. 

4. Brackeţii deterioraţi trebuie îndepărtaţi şi aplicaţi alţii. 

Brackeţii din aur

Brackeţii din aur sunt pentru cei care ţin la stilul şi individualitatea lor, cei care nu-i ascund, pentru ei brackeţii sunt o parte a imaginii lor. Ei oferă înfăţişării un aspect luxos. Funcţionalitatea lor este identică celor obişnuite, de oţel.

Dezavantajul aparatelor fixe cu brackeţii din aur:

Costul lor este ceva mai mare decât al celorlalte sisteme.

Brackeţii estetici Damon 3

Sistemul Damon a realizat o adevărată revoluţie în ortodonţie prin apariţia sa. Este un aparat autoreglabil. Acesta este mult mai comfortabil decât sistemele obişnuite. Brackeţii Damon acţionează blând asupra dinţilor şi ligamentelor, nu necesită extracţii chiar şi în cazuri complicate. Tratamentul durează aproximativ 14-18 luni.

Întrucât arcul cu brackeţi se menţine liber, pacientul care poartă aparatul fix autoreglabil Damon nu simte presiune, efectiv nu-l sesizează. Brackeţii Damon 3 arată mai mici decît cei obişnuiţi întrucît o parte din aceştia este construită din material compozit transparent de ultimă generaţie şi oţel inoxidabil chirurgical. Datorită forţei de fricţiune mici, dinţii migrează semnificativ mai repede sub acţiunea unor forţe fiziologice, foarte blânde. Această tehnică permite ca aparatul maxilo-facial să coordoneze poziţia corectă a dinţilor. Contururile moi şi marginile rotunjite oferă comfortul maxim pacientului. Sistemul poate fi corectat foarte uşor. Cu utilizarea sistemului Damon durata tratamentului se reduce şi cresc intervalele între vizitele la medic.

Dezavantajul aparatului fix Damon:

Brackeţii se fixează pe suprafaţa anterioară a dinţilor, prin urmare zâmbetul îi face vizibili.

Aparat ortodontic lingual

Spre deosebire de toate celelalte tipuri de brackeţi, aparatele linguale sunt cele mai neobişnuite. Ele se fixează pe suprafeţele interioare ale dinţilor, de aceea sunt absolut invizibile. Acesta şi este avantajul lor principal. De cele mai multe ori brackeţii linguali sunt metalici.

Dezavantajele brackeţilor linguali:

1. Este obligatorie o igienă riguroasă întrucât brackeţii sunt situaţi în locuri greu accesibile.

2. În urma fixării aparatului lingual, se reduce spaţiul liber în cavitatea bucală, de aceea la stadiul incipient sunt posibile unele probleme de vorbire. 

Regulile generale de îngrijire a brackeţilor sunt simple: folosirea unei periuţe şi paste de dinţi speciale, aţei dentare şi a periuţelor interdentare, igiena riguroasă a cavităţii bucale, după fiecare consum alimentar. După posibilitate se recomandă să vă abţineţi de la alimentele, care provoacă afecţiuni dentare şi paradontale: făinoase, dulciuri, băuturi carbogazoase ş.a. De asemenea e de dorit să evitaţi guma de mestecat, consumul de nuci şi alte alimente vâscoase.

În sfîrşit, reţineţi că fiecare aparat fix, medicul-ortodont îl alege în mod individual, în funcţie de starea dinţilor Dvs!