Aparatul dentar este un dispozitiv utilizat în cadrul specialității numită ortodonție, dispozitiv ce ajută la alinierea și îndreptarea dinților și totodată imbunătățește ocluzia, adică “mușcătura” unei persoane.
În societatea de azi circulă mitul conform căruia aparatul dentar e adresat doar copiilor sau adolescenților. Vestea bună e că, indiferent de vârstă, poți opta pentru un aparat dentar. Pentru copii se recomandă, începând cu vârsta de 5 ani, aparatele dentare mobile, aparatele dentare fixe (bracketi) fiind utilizate o dată cu dentiția definitivă, adică dupa vârsta de 12 ani. Pentru adulți se recomandă aparatele dentare fixe, indiferent de vârstă.
Tipuri de aparate dentare
Știați că primele aparate dentare au apărut în antichitate, în sec IV-III îHr , în Grecia Antică ? De atunci și până în zilele noastre tehnicile de corecție dentară au evoluat substanțial, iar în prezent aparatele dentare sunt de mai multe tipuri :
Aparatul miofuncțional este realizat dintr-un material siliconic cu inserții de rigidizare, fiind utilizat pentru a corecta respirația orală și a duce buzele și limba în poziția corectă, pentru a opri obiceiul vicios de deglutiție infantilă (cu limba între dinți) și a produce o dezvoltare facială armonioasă.
Aparatul dentar fix ajută la îndreptarea dinților, favorizând corectarea arcadelor dentare și îmbunătățirea funcțiilor estetice, masticatorii și de fonație. Aparatele dentare fixe sunt alcătuite din bracketi și inele (care se colează pe dinti), arcuri (care produc forțele necesare deplasărilor dentare) și accesorii (ligaturi, care fixează arcurile în sloturile bracket-urilor, elastice intra și extra arcadice, arcuri linguale și transpalatale, resorturi, etc.).
Aparatele dentare fixe sunt metalice sau ceramice (invizibile). Aparatele ortodontice mobile sunt acele dispozitive care pot fi îndepartate din cavitatea orală de către pacient.
Beneficii ale aparatelor dentare :
- ajută la îndreptarea și alinierea dinților;
- îmbunătățește funcțiile de masticație;
- îmbunătățește vorbirea ( inclusiv la adulți);
- tratamentul nu e dureros;
- aparatul dentar ceramic nu se observă.
0 comentarii