Descoperirea conceptului de implant dentar reprezintă una din marile realizări ale medicinei dentare, aducând soluții revoluționare și speranța pacienților edentați (cu dinți lipsă), în anumite cazuri schimbând practic viețile oamenilor.
Inserate pe locul fostelor rădăcini, implanturile dentare constituie practic baza noilor dinți, care vor avea rol funcțional și o estetică asemenea dinților naturali.
Pacienții protezați printr-un implant dentar sau prin mai multe implanturi dentare recâștigă abilitatea de a mânca aproape orice și zâmbesc cu încredere, știind că noii lor dinți arată impecabil. Prin înserarea implantelor dentare se păstrează integritatea structurii faciale (a arcadelor dentare), reducând inconveniențele pe care le produce pierderea unuia sau mai multor dinți.
Implanturile dentare reprezintă la ora actuală singura posibilitate de a înlocui dinții lipsă prin protezare fixă (diferită de protezele mobile, care trebuiesc îndepărtate din gură pentru igienă), rezultând o dentiție foarte apropiată de dinții naturali.
Ce reprezintă un implant dentar?
Implantul dentar este practic un mic șurub de titan care înlocuiește rădăcina dentară. Intervenția chirurgicală prespune inserarea implantului în osul maxilar superior sau inferior, operație complet nedureroasă.
Procedura chirurgicală
Astăzi, majoritatea procedurilor chirurgicale pentru inserarea implanturilor permit pacienților să se întoarcă acasă în aceeași zi.
După această operație se așteaptă câteva luni pentru ca celulele osoase (osteoclaste și osteoblaste) să creeze un țesut osos nou în jurul implantului, proces numit osteointegrare. Osteointegrarea este de obicei ușor acceptată de organism. În felul acesta, implantul poate servi drept sprijin pentru o coroană, punte fixă sau proteză mobilizabilă.
Perioada de vindecare după operația de inserare a implanturilor durează între 4-6 luni, timp în care, în funcție de situația clinică, pacientul va beneficia de o lucrare protetică provizorie care să asigure funcționalitatea și estetica până la momentul în care lucrarea definitivă va putea fi realizată.
Mulți pacienți nu agreeaza ideea de a li se șlefui dinții vecini edentației (procedură obligatorie în cazul realizării punților dentare pe dinți stâlpi naturali), în aceste cazuri se poate recurge la protetica pe implante. Aceasta cuprinde pe scurt: înserarea unui implant dentar sau a mai multor implanturi dentare (partea care se inseră în os), bontul protetic al implantului (cel pe care va sta restaurarea protetică) și coroana dentară (restaurarea protetică finală).
Materialul din care sunt realizate implanturile dentare titanul are proprietatea de biocompatibilitate, adică prin interacțiunea acestuia cu organismul probabilitatea reacțiilor adverse este redusă.
Cine sunt potriviţi pentru implanturi dentare?
Inserarea unui implant dentar este recomandată pacienților de toate vârstele cărora le lipsesc dinți. Oricine este suficient de sănătos pentru o mică intervenție chirurgicală în cavitatea bucală poate apela la tratamentul prin implant dentar.
Recomandări
E bine de precizat că după operația realizată în clinica stomatologică pacienții trebuie să respecte o igiena locală foarte bună, deoarece în lipsa acesteia apar inflamații gingivale care pot conduce la pierderea implantului.
Se impune astfel necesitatea realizării controalelor periodice la fiecare trei luni la medicul stomatolog.
Clinica Dalmio-Dent a dezvoltat un concept unic, prin care reușim să realizăm cu succes operații extreme de inserare implanturi dentare, operații parodontale, adiții și autotransplanturi de os, chirurgia sinusului și extracții – toate în cadrul unei singure ședințe chirurgicale de tratament, atunci când starea pacientului permite această abordare.
Implanturile dentare vă îmbunătățesc calitatea vieții, fiind construite astfel încat să ofere o senzație de naturalețe. Persoanele care au pierdut dinți își recapată abilitatea de a mânca practic orice, de a vorbi și de a râde „cu gura până la urechi”. Din ce în ce mai mulți pacienți preferă metoda de tratament prin implant dentar în defavoarea protezelor sau punților.